Valsheid in geschrifte – Jacob Slavenburg

ValsheidinGeschrifteValsheid in geschrifte is een boek dat ze iedereen voordat hij of zij geloofsbelijdenis gaat doen, moeten laten lezen. Het is een verhaal over hoe het Nieuwe Testament tot stand kwam, hoe teksten geselecteerd en gemanipuleerd werden op basis van de gangbare theologie. In kerken over het algemeen onbekende materie.
Toen ik zelf op ‘belijdeniscatechesatie’ zat, vroeg één van de catechesanten wat er zou gebeuren als er nu een nieuw evangelie ontdekt zou worden. De dominee antwoordde dat dat nog nooit was gebeurd en àls er iets gevonden zou worden, dan zou het niets waard zijn, anders had God het wel eerder ontdekt laten worden. Hij loog of was onwetend, ik weet niet wat ik erger vind.
Nu weet ik wel dat wat de schrijver neerzet ook niet noodzakelijk de waarheid is. De sympathieën van Slavenburg zijn duidelijk zichtbaar.
Maar het is in ieder geval duidelijk dat de Bijbel niet als boek uit de hemel kwam vallen. En geïnspireerd? Ja, dat kan, maar ook dit schrijven is geïnspireerd…

Dit is de tweede druk. De eerste had ik al een keer gelezen en daarna uitgeleend aan iemand. Ik heb het boek nooit teruggekregen. Verbrand?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.