Zoroastrians, Their Religious Beliefs and Practices – Mary Boyce

De schrijfster is dè autoriteit op dit terrein. Ze geeft redelijk beknopt maar toch met een goede diepgang een overzicht over het Zoroastrisme in de loop van een dikke 1000 jaar. Het ontstond in een Arisch steppevolk. Dat volk trok naar India en Iran. Het Hindoeïsme en het Zoroastrisme  zijn dan ook verwant. Zarathustra gaf er een heel eigen draai aan. Boyce ziet ook grote overeenkomsten tussen het Christendom en het Zoroastrisme. Je zou het ook Mazdaïsme kunnen noemen. Interessant is dat ook de Zoroasters het verhaal over een uit een maagd geboren verlosser hebben: de Saoshant. Het wordt helemaal leuk als je in Mattheus een aantal Zoroastrische priester (Magoi, in het Christendom bekend als de drie koningen of wijzen) op zoek gaan naar de Saoshant, die ze dan vinden in Bethlehem.

Met de val van het Sassanidisch rijk vanwege de Islamitische hordes neemt het aantal gelovigen af. Het is poltiek niet meer interessant, maar er is ook brute vervolging. Een groep vertrekt naar India. Aan het eind van de 19e eeuw werd deze groep in Bombay door het Westen ontdekt. Ze noemen zich ‘Farsi’. Denk je dan ook niet onmiddellijk aan ‘Farizeeër’? De Islam in Iran nam ook een hel andere vorm aan dan in de overige wereld. De Sjiieten komen zo ongeveer overal voor waar het Zoroastrisme ooit domineerde. Je kunt stellen dat het Zoroastrisme de religie is geweest die wereldwijd de meeste invloed heeft gehad.

Bekende Farsi zijn bv de Tata familie, eigenaar van de TATA steel company die eigenaar is van Hoogovens. In India zijn de Farsi traditioneel goede werkgevers.

Dit is slechts een kleine greep de rijke inhoud van dit boek. Een 10 op de AoG schaal!

Om een visueel idee te krijgen over de Farsi: klik HIER

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.