Die Arche – Alastair Reynolds

De Ark. Het is een complex verhaal, eigenlijk het vervolg op een eerder boek van dezelfde schrijver. De Engelse titel is ‘ The Redemption Ark’. Het is een mooi staaltje Space Opera. Ik heb het in het Duits gelezen. De mensheid heeft zich verspreid over een deel van de Melkweg. Diverse planeten zijn gekoloniseerd. Allerlei dieren zijn genetisch gemodificeerd, zodat ze een bepaalde vorm van intelligentie hebben, zoals varkens, maar ook allerlei soorten apen (populair als arbeider). Behalve op diverse planeten (nog niet allemaal geterraficeerd) leven mensen ook op gigantische rondwentelende ruimte stations. Echter, in het recente verleden heeft er een soort metaalziekte geheerst, veroorzaakt door allerlei nanopartikels. Dat is nu voorbij, maar heeft wel geleid tot een enorme terugval van technologische kennis.

Het menselijk universum wordt gedomineerd door ‘ gewone’  mensen, de Demarchisten. Daarnaast heb je de ‘Synthetiker’, mensen die zich net als de Borg in Startrek helemaal hebben volgepropt hebben met implantaten, waardoor ze opgenomen zijn in een collectief, echter met behoud van individualiteit. Daartussen opereren ook nog wat kleinere groepen met een eigen agenda, waaronder piraten.

Het was al lang opgevallen dat er zo weinig intelligent leven in de Melkweg is. Het zou toch veel voller moeten zijn. Het blijkt dat er een robot beschaving bestaat die systematisch alle opkomende intelligenties uitroeit op grote schaal. Dat verklaart alles. Nu is de mensheid aan de beurt. De aanval die zeer groots wordt opgezet begint bij een planeet die nog midden in het ‘Terraficatie’ proces zit. Er vindt een evacuatie plaats met een oud vrachtschip van kolossale afmetingen.

Tegen deze achtergrond speelt het verhaal zich af. Het is allemaal nogal groots, vandaar ‘Space Opera’. Het boek boeit, eenmaal begonnen kun je niet stoppen. De schrijver zegt dat je elk deel afzonderlijk kunt beginnen, ik heb gemerkt dat dat eigenlijk niet zo is. Begin maar gewoon bij deel 1, dat is veel makkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.