Eines Menschen Flügel – Andreas Esbach

De planeet waar dit verhaal speelt heeft een dikke wolkenlaag, je kunt de sterren niet zien, de zon ook niet, maar het is wel dag en nacht. De bevolking is menselijk, maar met vleugels. Ongeveer 1000 jaren geleden zijn de voorouders (‘Ahnen’) op deze planeet geland met een sterrenschip, de Heimstatt. Omdat de het oppervlak van de planeet bezaaid is met vleesetende planten, de Margors, hebben de voorouders hun nazaten genetisch gemanipuleerd: ze hebben vleugels, worden niet zo groot en zijn behoorlijk sociaal. Iedereen woont in enorme bomen, een dorp heet dan ook ‘nest’.De voorouders hebben veel boeken nagelaten over hoe men het leven moet vormgeven, met uitleg over van alles en nog wat. Er is een verbod op het maken van machines, want dat geeft uiteindelijk alleen maar ellende. Er is een geheime orde die er op toeziet dat er geen machines worden ontwikkeld. In het verhaal wordt duidelijk dat de voorouders op de vlucht waren voor het Imperium, een immens groot Imperium met erg weinig persoonlijke vrijheid.

Dit is de achtergrond van het verhaal. Een schitterend verhaal met veel aandacht voor de individuele karakters. Je leest hoe een persoon bij een bepaalde gebeurtenis betrokken raakt, daarna lees je hoe een andere persoon erbij betrokken raakt, en eventueel ook nog een derde. Die stijl herhaalt zich. In de verhalen van Eschbach komt het Imperium vaak terug als een Moloch van ongekende grootte en een Imperator die onsterfelijk is. Hoe hij dat werd is een geheim dat alleen de Imperator weet.

De verhalen van Eschbach die ik tot nu toe gelezen heb zijn bijzonder origineel, spannend met aandacht voor de karakters. Wel veel toevalligheden, maar zonder dat werkt er niets. Een aanrader!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.